Üheks parimaks riigiks, kus oma puhkus veeta, peaks olema Portugal juba ainuüksi imelise toidu pärast. Portugali toit on oivaliselt mitmekesine. Lisaks värskete köögi- ja puuviljade laiale valikule leiab Portugali sisemaalt rammusaid ja liharohkeid koduseid toite. Mereriigina armastatakse rannikul ohtralt kala ja mereandide roogasid ning kõige tipuks ka suussulavaid magustoite. Millised on kõige tuntumad Portugali traditsioonilised söögid? Loe siit.

Bacalhau à Brás – maitsev ja kodune tursakalaroog
Bacalhau – Portugali köögi kroonjuveel
Soolatud ja kuivatatud tursk on Portugali köögi kõige olulisem komponent. Portugal on ju mereriik ning värsket turska on teoorias laialdaselt saada, kuid soolatursk palju kaugematest Põhja-Atlandi vetest on portugallaste südame võitnud. Kuivatatud tursk viikingitega siia tuli ja jäi. Üle Portugali leiab näiteks suussulavat Pastel de Bacalhau’d, mis on fritüüritud soolatursa ja kartulipüree kroket/koogike. Tõelise maitseelamuse poolest ei jää maha ka Bacalhau à Brás. Soolatursa, sibula ja praekartuli ribad segatud munaga on kodune, traditsiooniline roog, mis viib keele alla.
Hea teada! Portugallased söövad Euroopas kõige rohkem kala. Aastas tarbivad nad u 60 kg kala ühe inimese kohta. See on rohkem kui topelt Euroopa keskmisest. Eestlased tarbivad vaid 10 kg inimese kohta aastas.

Pasteis de Bacalhau valmistamine

Pasteis de Bacalhau valmiskujul.
Sardinhas – kuulsaim suvine Portugali toit
Tuntud mereriigina on Portugali toidukultuuris ilmselgelt esindatud ka kohalik kala ja rikkalikult mereande. Krabid, merekarbid, kaheksajalad, molluskid, krevetid, homaarid jpm. Näiteks on populaarsed merekarbi toit Amêijoas à Bulhão Pato ja kaheksajalaroog Polvo à Lagareiro. Kuid üle ega ümber ei saa Portugalis Sardinhas Assadasest ehk grillitud sardiinidest. See on imelihtne ja toitev, suvine roog.
Sardiinid on populaarne festivalitoit, mida valmistatakse tavaliselt lahtisel söegrillil tänava ääres. Nii on kogu söögitegemise protsess möödujaile näha. Ääretult populaarne on iga-aastane Püha Antoni festival Lissabonis, kus Alfama, Castelo, Bica, Bairro Alto ja Madragoa linnaosadesse koguneb tohutu rahvamass. Nauditakse paraadi, veini, õlut, tantsitakse ja siit ei puudu mingil juhul ka Sardinhas Assadas.

Grillitud kala restoranis.
Caldo Verde – lihtne ja maitsev supp
Kalest (lehtkapsast) valmistatud lihtne, kuid toitev roheline supp on hinnas nii Lissaboni kuulsates restoranides kui ka väikestes, unistes Alentejo külakestes. Lisaks rohelisele leiab supist ka kartulit, oliiviõli, sibulat, küüslauku, liha. Caldo Verdet süüakse tihtipeale olulistel tähtpäevadel ja pulmades. Supi kõrvale võetakse tavaliselt ka Pão com Chouriço (leib vorstiga).

Caldo Verde on Portugali tuntud supp
Pastel de Nata – traditsiooniline Portugali magustoit
Need ülimaitsvad Portugali kreemikoogikesed ei ole enam eestlastelegi midagi uut. Viimastel aastatel leiab aina rohkem Eesti restorane, kus on menüüs ka see suussulav koogike. Tegu on lihtsa, kuid tõeliselt hea ahjus küpsetatud magustoiduga, kus hõrk ja siidine kreem on lehttaigna korvikeses. Tavaliselt raputatakse peale ka kaneeli ja/või tuhksuhkrut. Kui Pastel de Natat võib leida pea igas Portugali kohvikus, siis vaieldamatult kõige kuulsam on Pastéis de Belém Lissabonis, kus kreemikookide tegemise traditsioon ulatub 19. sajandi algusesse.
Hea teada! Pärast 1820. a revolutsiooni suleti kõik kloostrid Portugalis. Pastéis de Belém kreemikooke hakkasid salajase retsepti järgi esimest korda tegema mungad selleks, et mingitki sissetulekut teenida.

Pastel de Nata – magus kõhutäis
Bitoque – traditsiooniline roog Portugali köögis
Bitoque on Portugali köögi traditsiooniline roog, mis koosneb looma- või sealiha steigist, riisit, praemunast, friikartulitest ja värskest salatist. Kõik on eestlaselegi tuttavad toidud, kuid Portugalis on roog ääretult populaarne. Seda leiab väga paljudest traditsiooniliste restoranide menüüdest ja see on portugallaste tuntud lõuna- või õhtusöögivalik.

Bitoque – lihtne ja toitev roog
Caracóis – põnev kulinaarne elamus
Portugali toit kindlasti üllatab. Suve alguses on Portugali tascad (koduse toiduga Portugali söögikoht) inimestest umbes, kus õlle kõrvale luristatakse tigusid. Teod on Portugalis sarnase auraga pubisnäkk nagu eestlastele küüslauguleivad. Tigusid maitsestatakse enamasti oreganoga, kuid lisaks ka tüümiani, loorberi, pipra, soola ning piri-piriga (väga terav tšillikaste).
Tigude söömise komme sai alguse Alentejo regioonist, kuid nüüdseks on levinud ka teistesse Portugali nurkadesse. Esimesel korral tundub teokarbist tikuga teo väljakookimine pehmelt öeldes õõvastav. Küll aga, tekstuurilt on Caracóis nagu seened ning maitselt üllatavalt head. Proovi ära!
Hea teada! Caracóis on hooajaline snäkk, mida pakutakse vaid suvel. Portugalis on ütlus, et tigusid süüakse ainult kuudel, mille nimes ei ole „r“ tähte (mai, juuni, juuli, august).

Teod oreganoga
Francesinha – rammus Portugali toit
Rooga teavad hästi kõik portugallased, kuid seda süüakse rohkem Põhja-Portugalis. Francesinha, tõlkes “väike Prantsuse tüdruk”, on üks eriti rammus, tõeline kolesteroolipomm. Tavaliselt nelja saiaviilu vahele pannakse ohtralt erinevaid lihasid: vorsti, suitsuvorsti, sinki/salaamit, biifsteeki. Liha ja saiakihtide vahele veel ohtramalt juustu ning siis kogu kupatus ahju. Aga see ei ole veel kaugeltki kõik!
Kui saiatorn on sulanud juustuga ahjus kenasti kaetud, siis valmistatakse roa peale veel praemuna, mis tagatipuks kuuma tomatise ja õllese kastmega üle valatakse. Tänapäeval on kombeks kõrvale ka friikartuleid serveerida. Au ja kiitus sellele, kes suudab kogu Francesinha ühe korraga lõpuni süüa!

Milline näeb Francesinha seestpoolt välja?
Arroz doce – eestlaselegi tuttav magustoit
Otsetõlkes magus riis, kuid tegu on pigem riisipudinguga. Seda tuntud ja armastatud magustoitu leiab paljudes Portugali kohvikutes ning kodus valmistatakse riisipudingut tihtipeale just jõuludeks. Suhkur, muna, riis, sidrunikoor, kaneel, piim – ülilihtne ka ise teha. Eestlasena sõin mina sarnast toitu hommikuti riisipudru nimetuse all, kuid Portugalis on tegu ikka magusaga, mida süüakse pärast pearooga.
Hea teada! Juba esimesel aastatuhandel tõid maurid esmakordselt riisi Portugali. Hiljem oli riis luksustoit vaid rikkale eliidile. Tänapäeval kasvatatakse riisi ka Portugalis, kattes 60% sealsest riisi tarbimisvajadusest.
Portugali köögis on veel hulgaliselt fantastilisi toite ning kulinaarset avastamisrõõmu jätkub siin kauemakski.
Head isu ja kohtumiseni Portugalis!
