Šoti viski on riigi tuntuim ekpordiartikkel. Keskmiselt eksporditakse ühes sekundis 36 pudelit viskit 166 erinevale turule üle maailma. Käive on seejuures üle £3.8 miljardi.
Selleks, et jook kannaks Šoti viski nime, peab see küpsema tammevaatidest Šotimaal vähemalt kolm aastat. Küll aga, paljud viskid on tammevaatides kauem kui kolm aastat. Šotimaa viskitehastes on umbes 22 miljonit vaaditäit viskit, mis kõik ootavad avastamist. Nii linnase- kui teraviljaviski tehaseid on Šotimaal üle 130. Seega, Šotimaal on kõige tihedamalt viskitehaseid kogu maailmas.
Sandbergi Šotimaa viskireisil avaneb imehea võimalus maitsta seda “eluvett” ja lähemalt tutvuda viskitegemise kunstiga, saada teada, mis on angel’s share ja Monkey Shoulder.
Parimad Šotimaa destilleerimiskojad külastamiseks
Talisker on vanim (ja oli kaua aega ka ainus) destilleerimiskoda Skye saarel. Skye saare linnaseviski prototüübina on Taliskeris hästi tuntav suitsusus ja soolasus. Täpselt nagu Skye saar on ka Taliskeri viski võluvalt jõuline. See destilleerimiskoda on oluline külastuspaik igale viskisõbrale Skye saarel. Ka Sandbergi Šotimaa saarte reisil külastame Taliskeri.
Oban on viskitehas, mis loodi 1794. a ning on seejuures vanem kui linn, mis hakkas selle ümber kasvama. Gaeli keeles tähendab oban väikest lahte. Öeldakse, et see suurepärane linnaseviski ühendab endas Šotimaa saarte ja mägismaa parimad osad. Maitse on kergelt turbane ja puuviljane. “Väikest Lahte” tasub kindlasti uudistada. Šotimaa saarte reisil teeme siin peatuse ning aega võib jääda ka degusteerimiseks.
Ben Nevis destilleerimiskoda oli mõnda aega suletud, kuniks selle ostis ära jaapani ettevõte Nikka. Palju siinsest produktsioonist läheb seguviskidesse, kuid klassikaline Mägismaa linnaseviski on tavaliselt üpris tugeva ja intensiivse maitsega. See on kergelt vürtsikas, tugevalt suitsune mõningaste karamelli ja toffee maitsetoonidega. Ben Nevis destilleerimiskoda asub Fort Williamile väga lähedal.
Tobermory. See saare destilleerimiskoda on omapärane, sest toodab kaht teineteisest väga erinevat ühelinnaseviskit. Mitte turbase Tobermory ja vastupidiselt tugevalt turbase Ledaigi tootmist vahetatakse iga poole aasta tagant. Mõlemat tasub kindlasti proovida. Siit leiab ka palju erinevaid degusteerimisvõimalusi.
Šotimaa saarte reisil veedame aega Mulli saarel. Ning kui aeg lubab, siis külastame ka Tobermoryt.
Milliseid destilleerimiskodasid näed Sandbergi Šotimaa viskireisil?
Kui sa tahad aga sügavuti avastada Šotimaa viskisid, siis kõiki alljärgnevaid destilleerimiskodasid saad külastada Sandbergi Šotimaa viskituuril.
Glenturret on ametlikult Šotimaa vanim destilleerimiskoda, olles tegutsenud sama koha peal alates selle loomisest aastast 1775 (kuigi Glenturret tegutses 12 aastat enne seda ka illegaalselt). Olles algselt Famous Grouse viski sünnikoduks, siis praegu on Glenturret kõige külastatavam viskitehas Šotimaal. Pärast omanikuvahetust toodi 2020. a turule 6 uut linnaseviskit. Kõik rikkalike, komplekssete maitsenüanssidega. Glenturret rõhutab oma pühendumust traditsioonilise viskitegemise kunstile eetosega ‘By Hand and Heart’.
Aberlour asub Spey jõe kaldal ning on kõrgelt hinnatud, väike ja intiimne destilleerimiskoda. Aberlouri viskid on tavaliselt magusad, šerrinootidega, mitte suitsused ning rohkem puuviljased kui vürtsikad, kergelt viskoossed.
Glenfiddich on suur ja võimas oma 29 destillaatoriga tootes umbes 10 miljonit liitrit viskit iga aasta. Kuigi seguviskid domineerivad, siis “Pioneering Spirit” on vaieldamatult põhjuseks, miks linnaseviskide populaarsus on tõusnud. Glenfiddich on Speyside klassik Dufftowni südames. Pehme ja õrn, rohukõrte magususega ja kergete pirni ja õuna nootidega – pole ime, et nende 12 a vanune on maailma kõige populaarsem ühelinnaseviski.
Glenfiddich kompab järjepidevalt piire ning eksperimenteerib uute stiilidega nagu IPA, Fire & Cane, Winter Storm ja Project XX.
Royal Lochnager (algselt nimega New Lochnager) asub vaid veidi üle 1 km kaugusel Balmoralist, Briti kuninganna Šotimaa residentsist. “Royal” (kuninglik) pandi nimele juurde pärast Kuninganna Victoria külastust. Mitte turbane, õrn ja suursugune, kerge ja magus viski, kust leiab sarapuupähkli, mee ja leiva noote koos tamme ja sidrunikoore mõrusesega. Täpselt sobilik kuningannale (või kuningale)!
Dalwhinnie asub 352 m kõrgusel merepinnast ning on ümbritsetud imekaunist mägimaastikust. See on kõrgeimal asuv destilleerimiskoda Šotimaal, ühtlasi ka kõige külmem koht Britannias. Asukoht valiti puhta ja värske allikavee kättesaadavuse ning rohkete, ümbritsevate turbarabade tõttu. Nende 15 aastane Mägismaa linnaseviski on lihtne, ent veatu, puhas ja karge.
Dalwhinnie lõi ka 2 viskit, mis on spetsiaalselt mõeldud jääkülmana nautimiseks: Winter’s Frost ja Winter’s Gold.
Blair Athol Pitlochrys, Tay jõe kallastel on üks vanimaid legaalseid destilleerimiskohti. Nende kõige populaarsem Bell’s viski on koheselt äratuntav selle pähklise maitse ja kerge vürtsikuse poolest. Nende iseloomuomaduste tõttu on see viski justkui sobilik šerrivaatides küpsemiseks, kuigi enamik segust läheb siiski burboonivaatidesse.
Edradour asub peaaegu Blair atolli kõrval ning on Šotimaa kõige väiksem traditsiooniline destilleerimiskoda, kus toodetakse vaid 12 vaati nädalas. Edradour on ainukene, kes endiselt valmistab viskit käsitööna. Hoolimata sellest leiab nende suures valikus 25 erinevat viskit. Vürtsikat, puuviljast ja mesist Caledoniat tasub kindlasti proovida. Sellel on tugev maitse ja sügav ehitus. Selle kohta öeldakse, et ta on “vanamoodne viski neile, kes tahavad teada, kuidas viskit vanasti toodeti”.
Oled valmis Šoti viski proovimiseks?
Tule meiega Šotimaa viskireisile ja sa saad lisada reisile veelgi destilleerimiskodade külastusi ja degusteerimisi Glen Grantis, Glenrothes, Strathislas, Aultmores, Glen Keithis, Craigellachies. Ära ei tasu unustada ka kuulsaid viskibaare nagu The Highlander, The Mash Tun ja The Seven Stills.
Spey jõgi. Tänane vihm on homne viski!